15 Şubat 2017 Çarşamba 12:55

              İstanbul Beykoz’da Kuyuya Düşen Köpeğin Kurtarma Çalışmasına Dair 
             Basın Açıklaması
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          15.02.17

             11.02.17 günü AKUT Genel Merkez’e gelen ihbar üzerine, 6 kişilik AKUT ekibi, elde edilen bilgi ve bulgular neticesinde yavru köpeği bulunduğu yerden çıkarmak için planlanan operasyon metoduna uygun teçhizat ile verilen lokasyona yine 11.02.17 günü intikal etmiştir. Ekibimiz bölgeye ulaştığında, Beykoz İtfaiyesi’nin bölgede kurtarma çalışmasına başladığını görmüş, çalışma hakkında bilgi almıştır. Açılan artezyen deliği yumuşak kil zeminde, 50 m. derinliğinde, 35 cm. genişliğinde olup taban zemin ise 1-1,5 m² genişliğindedir. Bu genişlikte bir kuyuya bir insanın indirilmesinin veya mevcut deliğin genişletilmesinin tehlike arz ettiği gözlenmiştir. Bu riskler nedeniyle İtfaiye ekipleri kazazede köpeğin kurdukları düzeneğe girmesini beklemekteydiler.

Dünyanın her yerinde, profesyonel kurtarma ekipleri bilirler ki; sahada operasyonu yürüten ekip o operasyonun lideridir ve arama-kurtarma çalışması yine o ekibin yönlendirmesi ile devam eder. İtfaiye ekibi, günler süren analiz ve deneme çalışmalarını yürütmekte olduğundan, ellerinde yavru köpeği bulunduğu yerden çıkarmaya uygun teçhizat bulunduğundan, bilgi birikimleri de bu çalışmaya fazlasıyla yeterli olduğundan, kuyu başında konuşlanmış ekip ile yapılan görüşme sonucunda, AKUT ekibinin desteğinin gerekmediği tarafımıza iletilmiştir. Ekibimizin o an oradaki İtfaiye erlerinin çalışmasından farklı bir senaryo ile 2. bir kurtarma çalışmasına başlaması, ideal yaklaşım modeli değildir. Dolayısıyla ekibimiz, operasyonu yöneten ve uygulamayı gerçekleştiren ekibin destek talep etmemesi sonucu, başka ekiplerin operasyon alanında operasyona katılmaları mümkün olmadığından bölgeden çekilmiştir. 

Bölgeye götürdüğümüz mamayı geri aldığımıza dair açıklamamız; ekibimiz olay yerine gittiğinde çok sayıda STK, vatandaş ve ekip orada olduğundan olay yerinde birçok gıda malzemesi olduğu, bizim haricen bir mama bırakmamızın gerekmediği, zaten yavru köpeğe de sadece hayatını idame ettirmesine yetecek kadar yemek verildiği yine yetkililerce dile getirilmiştir. Kurtarma çalışması devam ederken, sosyal medya üzerinde AKUT hakkında ortaya atılan mesnetsiz iddialar tüm gönüllülerimizi son derece üzmektedir. 

AKUT olarak bugüne dek, KARŞILIKSIZ YARDIMSEVERLİK ve GÖNÜLLÜLÜK ilkeleri ile ülkenin dört bir yanında 1.066 hayvan kurtardık. Kurtardığımız hayvanlar arasında porsuk, domuz, yunus, caretta caretta, tilki, martı, keçi, at, inek, eşek, köpek, tavuk, kertenkele, kedi gibi çok çeşitli hayvan bulunmaktadır. Yeri gelip kendi canını riske atarak bazen metrelerce yüksekteki bir kayanın, bazen bir bataklığın, bazen bir kuyunun içindeki hayvan dostuna el uzatan, ülkemizin aydınlık yüzü olan AKUT’un tüm çabaları, yaşam hakkında duyduğu saygıdan ileri gelmektedir. 

Ülkemizi tüm dünyada başarıyla temsil eden, ülkenin ilk gönüllü arama-kurtarma takımı olan AKUT’un, hiçbir karşılık beklemeden gerçekleştirdiği binlerce arama-kurtarma operasyonunun akabinde, hiçbir kişi veya kurumun, derneğimizin hayvanseverliğini karalama hakkı olmadığının altını çizer, yapılan yorumların bizi daha çok çalışmaya şevk etmekten öte geçemeyeceğini belirtiriz. 

Talihsiz köpeğimizin kurtarma çalışmasını titizlikle yürüten ve büyük bir başarıya imza atan TTK, AFAD ve İtfaiye ekiplerimizi tebrik ediyor; her biriyle omuz omuza çalışıyor olmaktan gurur duyuyoruz.


 

AKUT Yönetim Kurulu
AKUT Arama Kurtarma Derneği

      

      


DESTEK VERENLER