3 Mart 2010 Çarşamba 16:09

Bingöl (Ab-ı Hayat)- 28 Şubat Sivil Savunma Günü ile 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla bir açıklamada bulunan Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Bingöl Birim Başkanı Ahmet Ateş,

Bingöl'ün depremler açısından risk taşıyan bölgeler arasında ilk sıralarda yer aldığını belirterek, herkesin depreme hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.

AKUT Birim Başkanı Ateş, vatandaşların yangın ve olası depreme karşı duyarlı olması gerektiği konuları şu sorularla sıraladı: "Siz ve yaşadığınız çevre afete karşı hazırlıklı mı? Ailenizin fertleri afete hazırlıklı mı? Aileniz fertleriyle konuştunuz mu? (Bir afet sırasında nerede buluşacaksınız? Ne yapacaksınız?)
72 saat yetecek kadar yiyecek malzemeniz hazır mı? (Kapalı kaplar içerisinde veya konserve olarak)
Afet çantanız var mı? (İçinde; el feneri, İlk yardım çantası, radyo, yedek pil vs.)
Arabanızda bir afet çantası var mı? Siz ve aileniz son üç yılda İlk Yardım eğitimi gördünüz mü? Yaşadığınız evde veya bulunduğunuz apartmanın her katında duman detektörü, yangın alarmı var mı?
Evinizde yangın söndürme cihazı var mı? Bu cihazları her fert kullanmasını biliyor mu?
Elektrik sigortaları otomatik mi?
Siz ve ailenizin tüm üyeleri su-elektrik-gaz vanalarının yerini ve nasıl kapatılacağını biliyor musunuz? Sizin ve ailenizin önemli kayıtlarının kopyaları evin dışında yangına dayanıklı bir yerde saklanıyor mu?
Bir yangın olduğunda yapılacak işleri ailenizle konuşup tespit ederek tatbikat yaptınız mı?
Afet sonrasında yaşadığınız bölge dışında kalabileceğiniz bir mesken var mı?
Sizi afet durumunda arayacak yakınınız, dostunuz var mı? (Sizin varlığınızı, sağlığınızı tespit ya da kontrol edecek kişiler belirlendi mi?)
Okula giden çocuklarınızın okudukları okulun afet planı var mı? Varsa tatbikatı yapılmış mı? Çocuklar ne yapacaklarını biliyorlar mı?
Ev, araba ve işyeri ile kendinizi sigorta ettirdiniz mi?"
Bu konularla ilgili sorulara her duyarlı vatandaşın cevap verebilmesi gerektiğini belirten Ateş, "Bahsi edilen konularda hazırlık yapmadıysak, bunca afete rağmen hala da duyarlı olmuyorsak, pes doğrusu! Daha ne olacak ki gerekli önlemleri almamız için!? Unutmayalım ki Bingöl ilimiz depremler açısından risk taşıyan bölgeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Her an başka depremlerin olma ihtimalini hiçbir zaman göz ardı etmememiz gerekir. Gerekli tedbirleri almaktan  kaçınılmamalı. Unutmayalım ki hiçbir depremde binaların tamamının yıkıldığı görülmemiştir. Yıkılmayan binalar niçin yıkılmadı veya yıkılan binalar niye yıkıldı. Lütfen araştıralım ve düşünelim" dedi.

"SEYİRCİ DEĞİL KATILIMCI OLALIM"

Her vatandaşın bu tür durumlarda ailesine ve komşularına yardımcı olması gerektiğini kaydeden Ateş şunları söyledi: "Her vatandaşın başlangıç yangınlarını söndürebilme ve ilk yardım konularında eğitim alması gerekiyor. Duyarlı olalım ve lütfen sadece kendimiz için yaşamayalım. Sadece seyirci değil katılımcı da olalım."

Kaynaklar:
http://www.bingolum.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2678
http://www.bingolunsesi.com.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=5910
http://www.bingolhaber12.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011

 

 


DESTEK VERENLER