10 Mayıs 2010 Pazartesi 15:07

AKUT, 25-30 Nisan tarihleri arasında, yaklaşık 3 yıldır İsrail - Arava Kurtarma Ekibi ile ortak olarak yürütülen proje kapsamında farklı bölgelerdeki operasyon birimleri liderlerinin de yer aldığı 10 kişilik ekip ile İsrail’in güney doğusunda yer alan Arava bölgesindeydi.

1998/1999 yıllarında F.I.R.S.T (Fast Israeli Rescue and Search Teams) ile atılan dostluk adımlarının bir meyvesi olarak 2008’de Arava Kurtarma Ekibi ile birlikte hayata geçirilen projenin 4. ayağında AKUT, 10 kişilik ekip ile “Sıcak İklimlerde Hayatı İdame ve Arama Teknikleri” üzerine eğitim aldı.

Özellikle uluslararası afet durumlarında sıcak iklime sahip ülkelerde yürütülecek olan operasyonlarda verimliliği artırma amaçlı gerçekleştirilen eğitimde AKUT, çöl koşullarında zor duruma düşen kişileri kurtarma yönünde başarılı çalışmaları olan ve AKUT gibi gönüllü olarak çalışan Arava Ekibi’nin tecrübelerinden faydalandı. Alınan bilgiler, hazırlanacak olan eğitim programı ile, katılımcılar tarafından tüm AKUT gönüllülerine aktarılacak.

Çölde hayatta kalma, barınak bulma veya sağlama, yön bulma, dehidrasyon ve sıcak çarpması, çöl ortamındaki yaban hayatı, iz takibi gibi konuların kapsandığı eğitimin sonrasında Arava ve Arad bölgelerinden 50 gönüllü, İsrail ordusundan bir ekip ve AKUT ekibinin katılımı ile düzenlenen tatbikatta, kayboldukları ihbarı alınan 3 çocuk ve 3 bisikletli eş zamanlı iki operasyon ile arandı. Yaklaşık 5 saat süren operasyon sonrasında kayıp kişilere ulaşıldı.

Eğitimin sonrasında Kudüs’e gidilerek; hem tarihi bölgeler ziyaret edildi, hem de faaliyeti destekleyen İsrail Dışişleri Bakanlığı MOSHAV Departmanı ile biraraya gelindi. Ertesi gün Tel-Aviv’deki Türk Büyükelçiliği ziyaret edilerek yürütülen çalışmalar ile ilgili bilgi verildi ve yapılan görüşmeler sonucunda projenin devamlılığının sağlanması yönünde de olumlu adımlar atıldı.

Hatırlanacağı gibi; proje kapsamında yapılan diğer organizasyonların ilkinde (2008 Ocak), Arava Kurtarma Ekibi, İstanbul’u ziyaret ederek, AKUT üyeleri ile birlikte doğa aramaları eğitimleri sırasında kullanılan parkurların hazırlanması konusunda (SARTech II standardı) eğitim almıştı. İkinci faaliyette (2008 Mayıs) AKUT, Arava’daki bir arama tatbikatına katılmış ve son olarak 2009 Kasım’ında Arava Ekibi doğada arama teknikleri ve navigasyona giriş konusunda AKUT’un misafiri olmuştu.

 


DESTEK VERENLER