22 Kasım 2010 Pazartesi 19:16

AKUT olarak 01-11 kasım tarihleri arasında Güneydoğu Avrupa Tugay Komutanlığı (SEEBRIG) Karargahı, 3. Kolordu Komutanlığında gerçekleştirilen, "Seven Stars-10/ Komuta Yeri Tatbikatı'nda görev aldık. AKUT ekibi olarak, etnik çatışmaların yaşandığı ve ani yağışların olduğu bir yerde geçen senaryo gereği, tatbikata selde mahsur kalanları kurtarmak için çalışmalarda bulunduk. Tatbikat süresince 2 ayrı bölgede, farklı tarihlerde gerçekleşen selde mahsur kalanları kurtarmak için botlarla operasyonlar  gerçekleştirdik. SEEBRIG komuta merkezi ile koordinasyonu pekiştirdik, kurtarma çalışmaları için gerekli prosedürler, lojistik destek ve ulaşım konularını irdeledik, gerçek bir duruma hazırlıklı olunması için tüm katılımcılar için çok yayrlı oldu.


SEEBRIG Karargahı ve Karargaha tahsisli birliklerin harekat kabiliyetini arttırmak, barışı destekleme ve insani yardım harekatında müşterek anlayış ve birlikte hareket etme yeteneğini geliştirmek amacıyla yapılan tatbikat, başarıyla sonuçlandı. Tatbikata Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, İtalya, Makedonya, Romanya ve Türkiye olmak üzere 7 SEEBRIG ülkesinden toplam 183 personel katıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Mültecîler Yüksek Komiserliği, Bulgaristan ve İtalya'dan Kızılhaç, Türk Kızılayı ve Arama ve Kurtarma Derneğinden de (AKUT) 9 personelin katıldığı tatbikatın direktörlüğü ve sorumluluğunu SEEBRIG Komutanı Tuğgeneral Zyber Dushku üstlendi.


Tatbikat, hazırlık, yerleşim, eğitim, birlikte çalışma ve prova ve tatbikatın gerçekleştirilmesi olmak üzere 3 bölümden oluştu.


Senaryo, BM Güvenlik Konseyi tarafından yetkilendirilmiş NATO öncülüğündeki bir Barışı Koruma Gücü tarafından başlatılan ve gerçekleştirilen harekat sonrasında SEEBRIG'in, barışı destekleme harekatı ve insani yardım için bölgede konuşlandırılmasına dayandırıldı.


Seven Stars-10 tatbikatının son gününe, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, SEEBRIG Tugay Komutanı Zyber Dushku, Bulgaristan Savunma Bakan Yardımcısı Koramiral Minko Kavaldzhiev, Bulgaristan'ın Türkiye Büyükelçisi Kramisir Tulechki, 3. Kolordu Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan, 1999'da kurulan SEEBRIG'in ilk komutanı emekli korgeneral Hilmi Akın Zorlu, Makedonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Lukovski Zoran olmak üzere 7 ülkeden üst düzey temsilciler katıldı.

 

 

 


DESTEK VERENLER