27 Aralık 2010 Pazartesi 09:01

NATO standartında 3 yılda bir icra edilen ve amacı BM' nin  verdiği yetkiye dayanarak başlatılan, NATO liderliğindeki bir Barışı Destekleme Harekatında kriz yönetimi planlama ve icra etme yeteneğini geliştirmek ve 2011 yılının ikinici altı ayında gerçekleştirilecek NATO Mukabele Kuvveti Kara Unsur Komutanlığı görevine yönelik hazırlık yapmak olan Avrasya Yıldızı Barışı Destekleme Harekatı, 3. Ordu Komutanlığı' nca İstanbul' da, AKUT' un da katılımı ile gerçekleştirildi.

Avrasya Yıldızı Tatbikatları 3. Ordu Kor. NRDC-T Komutanlığı tarafından NATO Müttefik Harekat Komutanlığı kuvvet standartlarına göre Yüksek Hazırlık Kolordusu statüsünün devamını sağlamak amacıyla 3 yılda bir gerçekleştirilmektedir. Barışı Destekleme Harekatı senaryosuna dayalı bilgisayar destekli komuta yeri tatbikatı olan Avrasya Yıldızı 2010, Türkiye' nin ev sahipliğinde 3. Kor NRDC-T Komutanlığı tarafından 7-15 Aralık 2010 tarihleri arasında İstanbul da yapıldı.

Tatbikata 3. Kolordu Karargah Personeli ile NATO Barış İçin Ortaklık BİO İstanbul İş Birliği Girişimi-İİG programları üyesi ülke personeli ile doğal felaketlerde görev alcak Kızılay ve AKUT yer almıştır. 122' si yabancı toplam 962 personelin görev aldığı tatbikatta AKUT olarak planlama ve senaryo gereği meydana gelen deprem sonucu enkazda arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirilmiş, ayrıca 2 AKUT TIR' ı, botları ve Hovercraftı sergilenmiştir. Son gün gerçekleştirilen ve NATO üyesi ülkelerin en üst düzey komutanlarının ziyareti esnasında AKUT hakkında bilgi, deprem ile ilgili ön hazırlıklar ve su felaketlerindeki imkan ve kabiliyetlimiz hakkında bilgi verilmiştir.

 


DESTEK VERENLER