8 Şubat 2011 Salı 17:43

AKUT YAYINLARI,  AKUT KİTAPLIĞI'nın 12. kitabı olarak; 64 sayfadan oluşan ENGELLİLER İÇİN DEPREM KILAVUZU'nu çıkardı. Hareket ve görme engelli yurttaşlarımızın depremlere karşı daha hazırlıklı ve daha güvenli olmaları için alabilecekleri önlemleri ve deprem anında da yapabileceklerini fotoğraflarla ve örnek uygulamalarla anlatan bu özgün ve öncü çalışma, bu alandaki büyük boşluğu bir nebze olsun doldurmak amacıyla hazırlandı. 


AKUT YAYINLARI, AKUT'un bilgiyi üreten, yayan ve paylaşan kurum olma misyonu çerçevesinde daha nice özgün, öncü ve nitelikli çalışmalar yayınlayacaktır. Bu kitapçığımızın engelli yurttaşlarımızın hayatına dokıunabilmesi dileğiyle. 

Aşağıda bu kitap için AKUT başkanı Ali Nasuh Mahruki'nin hazırladığı önsözü okuyabilirsiniz. 

Saygılarımızla,

AKUT

 

 

ENGELLİLER İÇİN DEPREM KILAVUZU

 

AKUT Arama Kurtarma Derneği olarak, “gönüllülük” ve “karşılıksız yardımseverlik” ilkeleriyle 1996 yılından bu yana durup dinlenmeden, Türkiye ve Türk Milleti için çalışıyoruz. Ülke ve insan sevgisi yüksek, sorumluluk duygusu gelişmiş, yurttaşlık bilincine sahip bir avuç dağcı olarak çıktığımız bu yolda, yıllar içerisinde aramıza katılan duyarlı ve nitelikli yeni gönüllülerle birlikte, AKUT’umuz giderek tüm Türkiye’ye yayılan büyük ve güçlü bir aileye dönüşüyor. Yurt sathına yayılmış, bugün için 30’a yaklaşan ekibi ve 1200’ü aşkın gönüllüsüyle hizmetlerini aralıksız sürdüren ve Ocak 2011 tarihine dek yurt içi ve yurt dışında olmak üzere 800’ün üzerinde arama ve kurtarma çalışmasında 1168 insanın hayatının kurtarılmasında ve/veya içinde bulundukları zor ve tehlikeli durumdan normal yaşam koşullarına ulaştırılmasında aktif görev alan AKUT, ülkemizin gelecek güzel günlerine olan inancını ve güvenini hiçbir zaman yitirmeden çalışmalarını artırarak sürdürmektedir.

 

Bir arama kurtarma ekibi olarak afetler, kazalar ve acil durumlarda can kaybını en aza indirmek kadar önem verdiğimiz toplum bilinçlendirme çalışmalarımızı da her geçen gün artırarak sürdürüyoruz. Toplumumuzda genel olarak afete hazırlık konularında eksik, yetersiz hatta ölümcül olabilecek yanlış bilinenlerin yaygınlığı hepimizin çok iyi bildiği ve derin bir endişe ile izlediği bir konu. Birlikte yaşamayı öğrenmemiz gereken en önemli sorunlarımızdan biri olan deprem tehlikesine karşı toplumumuzu bilinçlendirmek amacıyla, yıllardır ülkemizin her köşesinde sayısız eğitim, seminer ve bilgi paylaşımı toplantıları düzenledik. Kısıtlı imkanlarımızla hazırladığımız eğitim filmlerini, broşürleri ve kitapçıkları her fırsatta ülkemize yaymaya, insanlarımızla paylaşmaya gayret ettik. Bu tür çalışmalarla afete dayanıklı bir toplum olmamıza katkıda bulunmaya, deprem ve depremle ilgili konularda yanlış bilinenleri düzeltmeye ve unutulmaması gereken dersleri yeniden hatırlatmaya çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, bilgi ancak paylaşılırsa gerçek anlamını ve değerini bulur ve sonucu değiştirebilir.

 

Afetlere ve afet zararlarına karşı daha hassas ve incinebilir durumda olan engelli yurttaşlarımız için özel bir çalışma yapmak ve depremlere karşı onların ve çevrelerindeki insanların kullanabilecekleri özgün bir deprem kılavuzu hazırlama fikri uzun zamandır aklımızdaydı. Bu konuda yıllar içerisinde küçük ölçekli bir kaç çalışma yapmakla birlikte, daha çok işe yarayacak, daha kapsamlı bir kitapçık çıkarmak istiyorduk. Türkçe kaynak yetersizliği haliyle bizim de işimizi zorlaştırdı. Depremle ilgili pek çok el kitabı, broşür, sunum hazırlamış, sayısız seminer ve söyleşi yapmış olsak da, engellilere dönük olarak bunu tasarlamak çok daha özel bir çalışma gerektiriyordu. Bu titiz ve dikkatli çalışmayı, gönüllüleri arasında engelli yurttaşlarımız da bulunan İzmir ekibimiz üstlendi. Sevgili Ömer Karaca’nın liderliğinde, 2006 yılından bu yana İzmir ve çevresinde çok başarılı çalışmalara imza atan İzmir ekibimizin ürettiği bu özgün çalışmanın, bu alandaki büyük boşluğu bir nebze olsun dolduracağına ve gelecekte çok daha iyilerinin hazırlanmasını kolaylaştıracağına inanıyorum.

 

AKUT İzmir Ekibi’nin özverili çalışmaları sonucunda baskıya hazırlanan bu özgün kitabımız, hakkında sınırlı yayın ve kaynak bulunan engelli yurttaşlarımızın depremlere daha iyi hazırlanabilmesini, yakın çevrelerinin daha bilgili olmasını ve depremleri daha az zararla atlatabilmelerini sağlamak amacıyla hazırlandı. Bu ve benzeri nitelikli çalışmalarla, Türkiye’miz de bir gün çağdaş ülkeler gibi altyapısı ve üstyapısıyla, planlı kentleşmeyle, sürdürülebilir politikalarıyla, doğru yatırım ve doğru yönetim anlayışıyla, sağlıklı yerleşim merkezleriyle ve bilinçli yurttaşlarıyla afete dayanıklı bir topluma dönüşecektir. AKUT ailesi olarak bu uzun ve zorlu süreçte, toplum bilinçlendirme çalışmalarıyla ülkemize hizmet etmek, en az, her zaman acil olan arama ve kurtarma alanındaki operasyonel çalışmalarımız kadar önem verdiğimiz bir alanı oluşturuyor. Bilinçli ve duyarlı yurttaşların oluşturduğu toplumlar, afetlere ve afet zararlarına karşı her zaman daha dayanıklı olurlar ve gelecek kuşakların daha bilinçli olmasını ve daha sağlıklı yaşam koşullarına sahip olmalarını sağlarlar. Toplum içerisindeki incinebilir gruplara karşı gereken hassasiyeti gösterirler ve onların yaşam koşullarını kolaylaştırıcı tedbirleri alırlar. Biz de bu konuda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.

 

ENGELLİLER İÇİN DEPREM KILAVUZU adlı bu önemli çalışmayı AKUT YAYINLARI’nın 12. yayını olarak okuyucuyla buluşturmak, bir avuç dağcının öncülüğünde yola çıkan derneğimizin 15 yıl içerisinde ulaştığı yeri göstermesi açısından da bizim için çok anlamlı. AKUT ailesi olarak, bu mutevazı çalışmayı sizlerle paylaşıyor olmaktan büyük heyecan duyduğumuzu ve engelli yurttaşlarımıza karşı sorumluluklarımızı bir nebze olsun yerine getirebildiğimiz için çok mutlu olduğumuzu bilmenizi isterim.

 

Sevgilerimle,

 

Ali Nasuh MAHRUKİ

AKUT Yönetim Kurulu Başkanı


DESTEK VERENLER