8 Mart 2012 Perşembe 17:17

Bundan 16 - 17 yıl önce bir avuç dağcının öncülüğünde kurulan, Türkiye’nin ilk gönüllü arama kurtarma takımı AKUT, bugün 30’u aşkın ekibi, 1500’ü aşkın gönüllüsüyle hem Türkiye’nin her yerine hem de dünyanın büyük afetlerine yetişiyor. Hem nice hayatlar kurtarıyor hem de Türk insanının özverisini, çalışkanlığını, insanseverliğini, kötü gün dostluğunu tüm dünyaya gösteriyor. Türkiye’nin çağdaş yüzünü temsil ediyor.

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, AKUT Kocaeli Ekibi ve Kocaeli Üniversitesi AKUT Öğrenci Topluluğu’nun öncülüğünde, AKUT’TA KADIN ELİ adıyla hazırlanan bu sergide, AKUT’a gönül vermiş, AKUT’un gönüllüsü, AKUT’un kendisi olmuş asil ve yürekli kadınlarımızı ve hayat kurtarma mücadelelerini izleyeceksiniz.

 

AKUT ailesi, ilk günlerden itibaren, her yerde erkeklerle omuz omuza çalışan kadınlarımızın enerjisiyle ve içine girdikleri her ortama kattıkları değerle birlikte kendi kurum kültürünü, değerlerini ve dünya görüşünü şekillendirmiştir. Ülkemizin ortalamasının aksine, kadının kendine özgü yaratıcı ve bütünleştirici enerjisi AKUT’un içinde her zaman var olmuştur. AKUT’un tüm gönüllüleri içinde kadınlar %30’un üzerindeler ve giderek artıyorlar...

 

Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin?

 

Elbette ki mümkün değildir. Çünkü kadınla erkek birbirlerinden farklı olmaktan öte birbirlerinin tamamlayıcısıdır. Birinin eksik olduğu yerde diğerinin tam olması mümkün değildir. Erkeğin dünya işlerinde kendi potansiyelinin doruğuna ulaşabilmesi kadının kendi potansiyeline ne kadar ulaşabildiğine de bağlıdır. Çünkü kadın hayatın yarısıdır, kadının toplumsal hayatın içinde hayatın yarısını kaplamadığı herşey ve her yer eksik kalacaktır.

 

Anadolu’nun bereketli topraklarında kadın ne yazık ki yüzyıllar boyunca ihmal edilmiş, geri bırakılmış. Ta ki Atatürk; Büyük Türk kadınını çalışmalarımıza ortak yapmak, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, Türk kadınını bilimsel, ahlaki, sosyal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve destekçisi yapmak yoludur. diyerek kadını erkeğin yanına, olması gerektiği yere taşıyana kadar...

 

AKUT’un kurulduğundan bugüne, her zaman öncü ve lider bir kurum olmasında, içimizdeki zarif, anaç, güvenli ve koruyucu kadın enerjisinin etkisi büyüktür. Bu fotoğraflarda sizler de bunu göreceksiniz.

 

AKUT’TA KADIN ELİ FOTOĞRAFLARI sergimizde, arama ve kurtarmanın zorluklarını, kurtarılan canları, fedakarlığı, umudu, sevgiyi, sorumluluk duygusunu, güzel ahlakı ve bütün bunları gerçekleştiren yiğit gönüllülerimizi, özellikle de yiğit kadınlarımızı göreceksiniz. Bu fotoğraflarda, dünyanın en zorlu sorumluluklarından biri olan afet ve acil durumlardaki kurtarma çalışmalarında bile, kadınların erkeklerden hiç de aşağıda kalmadıklarını göreceksiniz.

 

Bir kare fotoğraf bazen pek çok satırdan daha iyi anlatır her şeyi. Fotoğrafları izlerken bir an için bile olsa kendinizi kurtarılan ve kurtaranların yerine koymaya çalışmanızı dilerim. Fotoğrafların içine girin ve orada olduğunuzu hayal edin. Korkunun, çaresizliğin, acının hüküm sürdüğü, her şeyin bittiği, umutların tükendiği yerde bir mucizeyle yeniden hayata tutunabildiğinizi, kaybettiğinizi sandığınız sevdiklerinizi yeniden görebilme düşüncesini ve bunun o andaki değerini hayal edin. Sonra da o korkunç karmaşanın içinde, AKUT’un kadın ve erkek gönüllüleriyle omuz omuza çalıştığınızı ve hiç tanımadığınız insanlara umut olduğunuzu, can olduğunuzu düşleyin. O zaman fotoğraf karelerindeki yiğit kadınları ve erkekleri, bu onurlu çatı altında buluşturan şeyi ve içimizdeki sarsılmaz inancın ve sonsuz motivasyonun kaynağını daha iyi anlayacaksınız.

 

Yaşamın kutsallığına inanan AKUT’un kadın ve erkek gönüllülerinin, bir canı daha kurtarabilmek adına omuz omuza verdikleri mücadeleyi izleyeceğiniz bu sergiyi tüm dünya kadınlarına ithaf ediyoruz. Dünyada kadınların yüzyıllardır yürüttüğü özgürlük ve eşitlik mücadelesinin kutlandığı bu günde; yaşamımızın her alanında yer alan annelerimizin, eşlerimizin, kardeşlerimizin, çocuklarımızın ve tüm Türk ve Dünya kadınlarının Kadınlar Günü’nü kutluyor, sağlık ve mutluluk diliyoruz.

 

Saygılarımızla,

 

 

 

        ALİ NASUH MAHRUKİ

                    AKUT

 YÖNETİM KURULU BAŞKANI 

 

 

 


DESTEK VERENLER