12 Temmuz 2012 Perşembe 11:00

Bilkent Üniversitesi coşkulu geçen 2012 mezuniyet töreninde, Ali Nasuh Mahruki’ye Fahri Doktora verdi. Bilkent Üniversitesi 1992 İşletme mezunu olan ve önce dağcılık alanındaki öncü tırmanışlarıyla dikkat çeken, arkasından da ülkemizin arama kurtarma alanındaki büyük boşluğunu gidermek amacıyla dağcı dostlarıyla başlattığı AKUT oluşumuyla, hem 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nde büyük yararlılıklar gösteren hem de Türkiye’de acil durum yönetimi ve arama kurtarma konularının yeniden yapılanmasına ve sivil toplum kuruluşlarının gelişimine ve yaygınlaşmasına çok önemli katkıları bulunan Nasuh Mahruki, 20 yıl sonra kendi okulu tarafından Fahri Doktora unvanıyla onurlandırıldı.
Nasuh Mahruki Fahri Doktora kabul konuşmasında, mezun olduktan 20 yıl sonra kendi okulu tarafından Fahri Doktora’ya layık görülmesini büyük bir gurur ve heyecanla karşıladığını ifade etti ve yeni mezunlara, bundan sonraki yaşamlarıyla ilgili çok değerli öğütlerde bulundu. Üniversite sonrasında hayatın, şimdiye dek alıştıklarından çok daha zor, zahmetli ama sonsuz fırsatlarla dolu olduğuna dikkat çekti.
Nasuh Mahruki’nin mezunlara kariyerlerinde başarıya ve mutluluğa ulaşmak için verdiği ipuçlarından bazıları şöyle;
Değerli mezunlar, artık hayatınızın yeni ve çok daha heyecanlı bir dönemine geçiş yapıyorsunuz. Bilkent’in steril, sağlıklı ve dengeli kampüs ortamından çıkıp gerçek hayatla yüzleşeceksiniz. Bundan sonrasındaki sorumluluklarınız, karşılaşacağınız zorluklar, engeller, sorunlar, kısıtlar ne yazık ki size bu güzel üniversitenin bu özgür ortamı çok aratacak...
Dışarıya çıktığınız anda fark edeceksiniz ki, sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde, sistem insanları birbirine benzetmeye çalışıyor.  Hepimizi herkes gibi yapmaya çalışıyor. Elindeki tüm olanakları da, özellikle medyayı bunun için kullanıyor. Bunu tüm gücünüzle reddedin, mücadele edin ve kendiniz gibi olmaya çalışın. Bu dünyada herkes gibi olan sıradan olur, kendi gibi olansa değerli olur. Siz değerli olun, kendiniz gibi olun, kendinize benzeyin, kendi hedeflerinizin peşinden gidin.
Değerli mezunlar, önünüzde yaşam denilen, olağanüstü potansiyele sahip sonsuz bir fırsatlar denizi var. Bu sonsuz fırsatlar denizini muhteşem bir yaşama çevirmek de, sıradan, renksiz, solgun, eksik ve mutsuz bir geleceğe mahkum etmek de sizlerin elinde. Kendi yaşamınızın kontrolünü elinize almanızı dilerim.
Yaşam deneyimdir. Deneyin, yeni şeyler, farklı şeyler, sıradışı şeyler, daha önce denemediğiniz şeyler deneyin. Deneyim, deneyerek kazanılır. Deneyin, başarsanız da başaramasanız da o deneyim size bir şey katacaktır, insan sınırlarını bu deneyimlerle de geliştirir ve kendisini daha iyi tanır.
Tutkularınızın peşinden gidin. Tutku, vizyonu eyleme dönüştüren enerjidir ve bize hayallerimizin peşinden gidecek gerekli gücü verir.
Hazırlıklı olun. Başarının formülü yetenek + hazırlıktır. Yeteneklerinizi keşfedin ve her ne ile uğraşıyorsanız gerekli hazırlıklarınızı, ilk andan itibaren en iyi şekilde yapın.
Kararlı olun. Kararlılık belki de insanın en büyük güçlerinden biridir. Kararlılığın gücü sürekliliğinden gelir ve doğru kullanılırsa, kararlılık insana insanüstü bir güç verir.
Disiplinli olun. Disiplin insanın, istek ve arzuları üzerinde bir kontrol gücü geliştirmesi ve tüm hayatını buna göre yönlendirebilmesidir. Bir diğer deyişle, nefsini kontrol edebilmesidir. Disiplinin olmadığı yerde üretkenliğin de olmayacağını unutmayın.
Cesaretli olun.  Hayata karşı özgüvenli ve cesur bir duruşa hepimizin ihtiyacı var. Bu hayatta cesur olanlar herzaman daha ileri giderler. Cesaretiniz kendi farkındalığınızdan ve kendinizi tanımaktan gelmeli. 
Yine de her zaman tedbirli olun ve rakibinizi asla küçümsemeyin. Hele benim gibi riskli ve tehlikeli sporlarla uğraşıyorsanız, her zaman almanız gereken önlemleri alın.
Hayatınızda her zaman olumlu düşünün ve olumlu düşüncenin gücünü de kullanın. Bardağa hep dolu tarafından bakın. Yarım bardak suya, yarısı dolu ya da yarısı boş demek, bardağın içindeki suyun miktarıyla ilgili değildir, bizim hayatı algılama biçimimizle ilgilidir. Olumlu düşünmek içinizdeki gücü daha kolay harekete geçirmenizi ve enerjinizi yüksek tutmanızı sağlar. Moralimizi, motivasyonumuzu yüksek tutmamızı kolaylaştırır. Motivasyonumuzun yüksek olması yaşamda çok büyük avantajdır. Bir insanın coşkuyla, tutkuyla yaptığı şeyde başarılı olması çok daha kolaydır. Bu yüzden başkalarının değil kendi hedeflerinizin peşinden gidin ve kendi Everest’lerinize tırmanın...
Nasuh Mahruki, Bilkent Üniversitesi tarafından kendisine verilen Fahri Doktora’yı, 16 – 17 yıldır AKUT’ta birlikte çalıştığı tüm gönüllü arkadaşları adına kabul etti. Nasuh Mahruki Sosyal Bilimler alanında verilen Fahri Doktora’sını Rektör Abdullah Atalar’ın elinden aldı.

 


http://www.gazetebilkent.com/2012/06/17/bilkentin-2012-mezuniyet-coskusu/

 

 

 

  


DESTEK VERENLER