15 Mart 2015 Pazar 16:15

               
 

14 Mart 1996 yılında kurulan AKUT Arama Kurtarma Derneği, 14 Mart 2015 günü, kuruluşunun 19. yılını AKUT İstanbul Genel Merkezinde ve AKUT’un İstanbul dışındaki 34 bölgesel ekibin yerleşkelerinde gönüllüleriyle kutladı. 

AKUT’un başarılarla dolu 19 yılını özetleyen Genel Başkanımız Ali Nasuh Mahruki, duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi:  

"20 yılı aşkın bir zaman önce, acı bir dağ kazası sonrasında, bir avuç dağcı arkadaşımla birlikte ülkemiz ve insanımız için çıkmaya karar verdiğimiz bu gönüllü yolculukta, yıllar içerisinde aştığımız yolu ve geldiğimiz yeri görmekten büyük heyecan ve gurur duyuyorum.

Her gün, her yerde aramıza katılan harika insanlarla birlikte öğrenerek, büyüyerek, gelişerek, çoğalarak, hayat içinde yeni alanlara girerek, yeni sorumluluklar üstlenerek, çoğu zaman yeni çözümler ve daha iyi uygulamalar geliştiriyoruz. Geçen yıllar içerisinde, becerikli bir dağcı grubunun ülkemizin, Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmış ilk ve en tecrübeli arama kurtarma takımına dönüşümünü; arama kurtarmanın yanı sıra artık Vakfı’yla, Spor Kulübü’yle, Enstitüsü’yle, Üniversite Toplulukları’yla, Lise Afet Bilinçlendirme Eğitimleri ve Lise Kulüpleri’yle, Çocuk Akademisi’yle, Yayınevi’yle bir şekilde birbirine değen birkaç bin sorumlu ve iyi insandan oluşan müthiş bir sivil toplum hareketine evrilmesini gözlerim dolarak izliyorum.

Bu resmî ve kurumsal yapılanmaların her biri kendi konusunda dev bir potansiyeldir ve ileride bizden daha ehil ellerde çok daha iyi işler üretebilecek ve başarabilecek kapasitededir. AKUT, bugün ülkemizin en değerli rol modellerinden biri… Koşulsuz insan, vatan, doğa ve canlı sevgisiyle, merhamet duygusuyla, zorda olana yardım etme dürtüsüyle, doğru olanı yapma ahlâkıyla, sorumlu bir yurttaş ve iyi bir insan olmanın hepimiz için daha iyi olacağının sarsılmaz bilinciyle, gerçekleştirdiği her alandaki her tür projeyle ürettiği, başardığı, ortak olduğu ülkemiz ve insanımız için paha biçilemez gerçek değerlerle bugünlere geldi. Anneler, babalar, nineler, dedeler, Vatana, millete faydalı AKUT’lu abilerini ve ablalarını öğütlüyor yavrularına. Bundan daha büyük ödül ne olabilir ki?

AKUT yalnızca insanların içten sevgisini kazanmakla kalmadı aynı zamanda onlara örnek de oldu ve bugün ülkede gördüğünüz bütün arama kurtarma yapılanması, özel sektöründen kamusuna, sivilinden askerine, STK'larından akademi dünyasına hepsi AKUT’un 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde başardıkları örnek alınarak kuruldu. Sadece arama ve kurtarma alanında değil genel olarak sivil toplum kuruluşlarının etkinliği ve yurttaş sektörünün gelişmesi konusunda da AKUT’un ülkemize kattıkları paha biçilemezdir. AKUT ilk günden itibaren sergilediği iyi ve doğru çalışmalarla ve duruşuyla toplumumuzun zihin haritasını değiştirdi ve performans kapasitesini yükseltti. Biz, hepimiz, bugüne dek AKUT içinde bir şekilde yer almış herkes, hepimiz birlikte bunları başardık. Dile kolay 19 yılda, üstüne üstlük her şeye rağmen, birçok engellemeye ve karalamaya rağmen buralara geldik...

Artık Derneği’yle, Enstitüsü’yle, Spor Kulübü’yle küresel bir oyuncu olan AKUT, dünya meselelerinde de sorumluluk alan dünya çapında tanınan bir STK. Ülkemizde yaptığımız öncü ve lider müthiş işlerin yanı sıra, Suriye’de Enstitü’müz üzerinden yetiştirdiğimiz ve arama kurtarmacı yaptığımız 1000’i aşkın Suriyeli, bugün ülkelerindeki korkunç savaşta bombalanmış binalardan 11.000’in üzerinde insanın hayatı kurtardılar. Her gün ülkelerinde çağdaş kahramanlık öyküleri yazmaya devam ediyorlar. AKUT yalnızca ülkemizde değil talihsiz bir iç savaşın acılarıyla kıvranan komşumuzda da gençlerinin içindeki özverili kahramanı ve umudu ortaya çıkardı.

En büyük hayalimiz olan, güzel Türkiye'mizin güvenli yaşam kültürünü içselleştirmiş, bireyinden toplumuna, kurumlarından bürokrasisine, alt yapısından üst yapısına her şeyiyle, her unsuruyla afetlere dayanıklı ve artık önlenebilir sebeplerle insanlarımızın ölmediği bir ülkeye ulaşması yolunda gönüllü ve karşılıksız çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz.

AKUT ailesinin bir parçası olmaktan çok mutluyum ve bugüne dek AKUT içinde yer almış tüm gönüllülerimize teşekkürlerimi ve sevgilerimi sunuyorum…”


AKUT, “Karşılıksız Yardımseverlik” ilkesiyle çıktığı yolculuğa emin adımlarla devam edecektir.



AKUT Basın İlişkileri Birimi


DESTEK VERENLER