21 Ekim 2016 Cuma 09:57

 

AKUT Arama Kurtarma Derneği Eğitim Bölümü tarafından AKUT İstanbul ekibindeki 45 gönüllüye GPS (Global Positioning System) eğitimi verildi. AKUT Genel Merkez’de yaklaşık 3 saat süren eğitim boyunca gönüllülere GPS cihazının kullanımı, özellikleri gibi bilgilerin yanı sıra bulunulan yerin koordinatı, yüksekliği, verilen bir koordinata gitme, rota çıkarma veya kayıtlı bir rotayı takip etme konularında da teorik eğitim verildi. 

 

AKUT İstanbul Eğitim Sorumlusu Serkan Kaya, GPS eğitiminin 2 etaplı olduğunu, alınan teori eğitimi ardından 2. etabın ise Kırklareli’de bulunan Dupnisa Mağarası’nda uygulamalı şekilde gerçekleşeceğini belirtti. Dupnisa Mağarası’nda gerçekleşecek eğitim 2 gün sürecek ve gönüllüler sahada alacakları eğitimin yanında kamp kurma, doğada kendi imkanlarıyla hayatını idame ettirme gibi konularıda da pratik yapmış olacak. 

 

Serkan Kaya; dağ ve diğer doğa şartlarında meydana gelen kaybolma vakalarında, kazazedeye doğru ve hızlı müdahale edebilmesi için gerekli olan eğitimlerin başında gelen yön bulma bilgisinin önemine dikkat çekerek, “Bir gönüllümüz operasyonel kadroda yer alsın almasın, AKUT’un misyonuyla paralel, minimum donanıma haiz olmak, kendi kişisel güvenliğini temin edebilmek ve yeri geldiğinde sahadaki arkadaşı ile aynı dili konuşabilmek amacıyla bu eğitimleri tamamlamak zorundadır.” diye konuştu. 

 

AKUT’un başarısının sırrının eğitime verdiği önem olduğunun altını çizen Serkan Kaya, “Birleşmiş Milletler tarafından ‘tüm dünyada uluslararası standartlarda arama kurtarma yapabilirsiniz’ denebilmesi için eğitim standartlarınızın ve eğitim kalitenizin otoritelere ispatlanmış olması gereklidir. Biz bugüne dek, tek bir gönüllümüzün burnunu bile kanatmadan binlerce operasyona imza atıp bunu ispatlayabildiğimiz için son derece mutluyuz. Eğitimlerimiz devam edecek.” diyerek sözlerini bitirdi.

 

AKUT Basın İlişkileri Birimi

 

 

 

 


DESTEK VERENLER