12 Ocak 2017 Perşembe 09:40

AKUT 2016 Aralık Ayı Bülteni 
 

Aralık Ayı Operasyonlarımızdan Bazıları;

AKUT Marmaris (01 Aralık) 

AKUT Marmaris ekibimiz, Marmaris’in Köyceğiz ilçesinde kayalıklarda bir keçinin mahsur kaldığı ihbarı üzerine, 4 gönüllümüz ile keçiyi bulunduğu yerden kurtarmak için operasyon düzenledi. Havanın kararmasıyla birlikte kurtarma operasyonuna ara veren ekibimiz, 2 Aralık günü çalışmalarına devam etti. Keçi bulunduğu yerden kurtarılarak sahibine teslim edildi.


AKUT Bingöl (14 Aralık) 
AKUT Bingöl ekibimiz, Bingöl’ün Merkez ilçesine bağlı Çevrimpınar Köyü Alantaş mezrasında kafa travması geçiren 8 aylık bir bebek ve ailesinin, yoğun kar yağışı nedeniyle evde mahsur kaldığı ihbarını aldı. 5 gönüllümüz ile harekete geçen ekibimiz kar motorlarıyla bölgeye ulaştı. 6 saat süren operasyon sonunda bebek ve annesi mahsur kaldıkları bölgeden alındı. Hasta bebek ve annesi Bingöl-Elazığ karayolunda hazır bekletilen araç ile Bingöl Devlet Hastanesi’ne yetiştirildi ve sağlık ekiplerine teslim edildi.   

AKUT Trabzon (14 Aralık) 
AKUT Trabzon ekibimize gelen yardım çağrısı, engelli ve sağlık sorunları olan 70 yaşındaki bir vatandaşımızın yoğun kar yağışından kapanan yol nedeniyle mahsur kaldığı yönündeydi. Derhal harekete geçen ekibimiz, yoğun kar altında Trabzon’un Of İlçesi Ağaçseven Köyü Sırt mahallesine, kazazedenin mahsur kaldığı yere ulaştı ve kazazedeyi sağlık ekiplerine teslim ederek operasyonu sonlandırdı.

 

AKUT Mersin (25 Aralık) 
AKUT Mersin ekibimizi arayan vatandaşlar, Mersin Toroslar İlçesi Arslanköy’de dağ evinde yaşayan 8 vatandaşın, yoğun kar yağışı sebebiyle köyde mahsur kaldığı ve acilen yardıma ihtiyacı olduğu bilgisini iletti. AKUT Mersin ekibimizden 4 gönüllümüz, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve 112 sağlık ekipleri ile ortak operasyon düzenledi. Ekibimiz, kar kalınlığının iki buçuk metreyi bulduğu köye ulaşarak mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtardı. Hasta olan iki kişi sağlık ekiplerine teslim edilirken diğer vatandaşlarımız sağlık kontrollerinin ardından güvenli bölgeye ulaştırıldı. 

 

 


Eğitimlerimizden Sizin İçin Seçtiklerimiz;

Olimpos-İp Teknik Arama Kurtarma (09-11 Aralık)
Derneğimiz, her yıl benzer tarihlerde Antalya Olimpos’ta düzenlediği İp Teknik Arama-Kurtarma eğitimini bu yıl da yineledi. 18 ekibimizden toplam 150 gönüllümüzün katılımıyla gerçekleştirilen 36 saatlik eğitimde gönüllülerimiz seviyelerine göre 3 farklı seviyede eğitim aldı. Temel seviyede, malzeme bilgisi ve güvenlik konuları; Orta seviyede, birebir kurtarma; İleri seviyede ise teknik kurtarma, gergin ip sistemleri, makara sistemleri ve teknik tahliye konuları işlendi.
AKUT Eğitim Bölümü Sorumlumuz Tolga Gözüm ve Eğitmenlerimiz Serkan Kaya, Yılmaz Sevgül ve Recep Şalcı gözetiminde gerçekleştirilen eğitim başarıyla noktalandı.

Ankara-Kentsel Arama Kurtarma (17 Aralık)
AKUT Ankara ekibimiz, 13 gönüllümüzün katılımıyla "Lojistik Malzeme ile Enkazda Çalışma 1" eğitimi geçekleştirdi. Eğitim kapsamında, enkaz çalışmasında kullanılacak kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı, lojistik malzeme tanıtım ve kullanımı, kırıcı-delici malzemeler ile kapak açma ve benzinli kesici kullanma çalışmaları gerçekleştirildi. 12 saat süren eğitim başarıyla noktalandı.


Etkinlik ve Faaliyetlerimizden Örnek Çalışmalarımız; 

Deprem ve Kentsel Dönüşüm Paneli (24 Aralık)
TMMOB Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu tarafından, "Deprem ve Kentsel Dönüşüm" konulu bir panel düzenlendi. Kırklareli Belediyesi, Kent Konseyi, Ticaret ve Sanayi Odası desteği ile gerçekleştirilen panelde AKUT Onursal Başkanımız Ali Nasuh Mahruki, İTÜ Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, YTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Ali Kılıç, Yrd. Doç. Dr. Ercan Koç konuşmacı olarak hazır bulundu. 

Onursal Başkanımız Ali Nasuh Mahruki, yaptığı konuşma ile % 93’ü deprem riski altında olan ülkemizde, önlenebilir tedbirlerin hem devlet hem de vatandaşlar tarafından uygulanmasının öneminin altı çizdi.
Çok sayıda vatandaş ve STK üyelerinin davetli olduğu panel, plaket töreni ile son buldu.

AKUT Spor Kulübü Atletizm Branşı (10-11 Aralık)
10-11 Aralık’ta düzenlenen Mersin Maratonu 42 K. yarışına katılan AKUT Atletizm Takımı ve AKUT Gönüllü koşucularımız, derneğimizi başarı ile temsil ettiler.
Sporcularımızdan Cevriye Tunç Oturmaz, yaş kategorisinde 1. olurken Ünal Münüklüoğlu ise yaş kategorisinde 3. oldu. 
Sporcularımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

AKUT Spor Kulübü Kar Sporları Branşı (10-11 Aralık)
AKUT Kar Sporları Takımı’ndan 7 sporcumuz, 10-11 Aralık’ta Erzurum Sway Hotel pistlerinde gerçekleşen 2016-2017 sezonu Türkiye A1 Ligi U18 ve üst yaş kategorileri 1. Ayak Kayak Slalom yarışmasına katıldı.
Slalom disiplininde 2 gün ayrı ayrı, çift inişli olarak yapılan yarışmalarda AKUT kayakçılarımız ilk gün 3 altın 2 gümüş, ikinci gün 2 altın 1 gümüş madalya kazandı. Sporcularımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.


Bilinçlendirme Çalışmalarımızdan Bazıları;

AKUT Bozüyük (7 Aralık) Mustafa Şeker Anadolu Lisesi’ndeki 67 öğrenciye ''Deprem Bilinçlendirme Semineri'' verildi.

AKUT Eskişehir (12 Aralık) Odunpazarı Belediyesi Kırmızı Toprak Halk Merkezi'nde 26 erişkin kursiyere "Deprem Bilinçlendirme Semineri" verildi.

AKUT İzmir (23 Aralık) İzmir Büyükşehir Belediyesi EGE Çağdaş Eğitim Vakfı Yamanlar Eğitim Merkezi’nde 11 veli, 4 öğretmen ve 68 öğrenciye "Deprem Bilinçlendirme Semineri" verildi.


AKUT Fethiye (23 Aralık) Girmeler Köyü İlkokulu’nda 1 idareci 2 öğretmen ve 22 öğrenciye "Deprem Bilinçlendirme Semineri" verildi.


Projelerimizden Örnekler;

EDUCEN (Avrupa Merkezlerinde Kentsel Afetler: Kent, Kültür, Afet)
AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin partneri olduğu EDUCEN Projesi’nin 5. saha çalışması toplantısı 14-15 Aralık tarihlerinde İspanya’nın Valladolid kentinde yapıldı.
Katılımcılar, devam eden projedeki saha çalışmalarının sonuçlarını karşılaştırmak ve Valladolid kenti ve çevresindeki sel riski ile bu riske ilişkin düzenlemeler hakkında bilgi alma fırsatını buldular.
AB Horizon 2020 Bilimsel Araştırma programının desteğiyle yapılan EDUCEN projesi Mayıs 2017’ye kadar devam edecek. Proje dâhilinde AKUT Arama Kurtarma Derneği, engelli bireylerin afetlere hazırlanmalarını kolaylaştıracak ve afet yönetiminde rol edinmelerini sağlayacak bir eğitim modeli üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

AKUT Anadolu İle El Ele
AKUT Denizli Ekibimiz, “AKUT Anadolu ile El Ele” projesi kapsamında çocuklara kırtasiye, spor, kışlık bot ve mont hediyeleri dağıttı.
“Çocuklarımız geleceğimizdir” sloganıyla yola çıkan AKUT Denizli ekibimiz, Buldan'ın Derbent Köyü İlkokulu'nda öğrencilere sürpriz yaparak erken karne hediyelerini verdi.

Aynı proje kapsamında, Denizli’de üretim gerçekleştiren GEN OKUL tekstil firması, 9.046 adet okul kıyafetini ekiplerimize iletti. Rize, Mersin ve Sarıgöl ekiplerimiz; Muş, Hakkâri, Nevşehir ve Artvin illerinde ihtiyaç sahibi öğrencilere kıyafetleri ulaştırdı.  

 

Gücünü vatan ve insan sevgisinden alan AKUT, ülkemize ve hayata değer katmak için var gücüyle çalışmaya devam edecektir.
 

AKUT Basın İlişkileri Birimi
E-Mail adresi: basiniliskileri@akut.org.tr


DESTEK VERENLER