5 Şubat 2018 Pazartesi 22:43

                           

Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu INSARAG’ın 19-22 Mart  tarihleri arasında Bulgaristan’da gerçekleştireceği yeniden sınıflandırma sınavına girecek olan AKUT, hazırlıklarına aralıksız olarak devam ediyor.

AKUT, sınav hazırlığı için 20-21 Ocak’ta Kocaeli Arslanbey Meslek Yüksekokulu’nda gerçeği aratmayacak bir tatbikat daha gerçekleştirdi. Senaryo uyarınca hayali olarak belirlenen Beryllia ülkesinin Arsenovz kentinde 7.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiği varsayıldı. Depremin ardından Beryllia hükümetinden yapılan uluslararası yardım çağrısı üzerine AKUT, bölgedeki arama-kurtarma faaliyetlerine destek vermek üzere operasyon kararı aldı. Standartlar gereği yaklaşık 8 saat süren hazırlık süreci ardından kara yolu ile deprem bölgesine hareket etti. AKUT, 5 ton malzeme, 63 kişi ve arama köpeği Bob ile birlikte toplam 64 kişilik bir ekip ile Beryllia’ya intikal etti.

Tatbikata AKUT İstanbul, Eskişehir, Kuşadası, İzmir, Bursa ve Kocaeli ekiplerinden gönüllüler katıldı. Ana kamp kurulumu ardından ekipler kendilerine ayrılmış enkaz alanında iki gün sürecek tatbikat boyunca aralıksız olarak çalıştı. Kazazedelerin yer tespiti ve kentsel arama-kurtarma (enkaz) çalışmalarının da gerçekleştirildiği tatbikatta, enkaz altındaki kazazedeler kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi.

Ülkemizin ilk sivil arama-kurtarma yapılanması olan AKUT, tamamı gönüllülerden oluşan kadrosu ile dünya afetleriyle mücadele ederken, ülkemizi de tüm dünyada başarıyla temsil etmektedir.

 


DESTEK VERENLER