4 Nisan 2018 Çarşamba 22:08

 

                            

 

Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu INSARAG’ın 19-22 Mart  tarihleri arasında Bulgaristan’da gerçekleştireceği yeniden sınıflandırma sınavı için 10-11 Mart tarihleri arasında Kocaeli Arslanbey Meslek Yüksekokulu’nda son hazırlıklar için bir tatbikat daha gerçekleştirdi.

67 gönüllüsü ve 2 arama köpeği ile gerçekleştirilen tatbikat senaryosu uyarınca, 9 Mart tarihinde Türkiye saati ile 00.30’da Delgaria’da 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Delgaria Hükümeti’nden beklenen yardım çağrısı gelmesi üzerine operasyon kararı alındı.Bölgedeki tüm havalimanlarının kapalı olması üzerine afet bölgesine kara yolu kullanılarak ulaşılması kararlaştırıldı.

Arama ekibi gerçekleştirdiği 4 operasyonda toplam 8 kazazede tespit etti, bir bölgede ise radyoaktif madde tespit edildiği için güvenlik önlemlerini alarak bölgeden ayrıldı. Kurtarma ekipleri ise 2 operasyon sonucunda enkaz altından 2 kazazedeyi çıkartarak sağlık ekiplerine teslim etti. 11 Mart Pazar günü, saat 12:25’de LEMA (Afet Ülkesi Yönetim Koordinasyon Merkezi) tarafından bölgedeki tüm arama ve kurtarma faaliyetlerinin durdurulduğu bilgisi açıklandı. Faaliyetlerin sonlandırılması kararı üzerine AKUT ekipleri, operasyon değerlendirme toplantısı ardından dönüş hazırlıklarına başladı. Saat 16.00 itibarıyla bölgeden ayrılan AKUT ekipleri, Türkiye’ye gelmek için yola çıktı.

Ülkemizin ilk sivil arama-kurtarma yapılanması olan AKUT, gerçekleştirdiği tüm tatbikatların ve eğitimlerin sonucunu bu ay Bulgaristan’da gerçekleşecek Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Kurulu INSARAG’ın sınavını başarıyla verecekleri inancıyla görevlerine hazır olduklarını vurguladılar.

                    


DESTEK VERENLER