8 Nisan 2019 Pazartesi 20:54

11 Mart tarihinde Idai Tropikal Siklonu, Afrika'nın güneydoğusunda yer alan Mozambik ve Malawi sahillerine ulaşmıştı. 14 Mart'ta Beira liman kentine 500.000'den fazla insana ve çevresine yıkım getirdi. Felaketten 11 Mart’tan beri toplamda 1,85 milyon kişi etkilendi. Şiddetli yağış ve sel felaketlerinde şu ana kadar 468 kişi hayatını kaybetti ve 1500’den fazla kişi yaralandı.

20 Mart’ta INSARAG nezdinde sel operasyonları deneyimi bulunan ekipler için uluslararası yardım çağrısı talebinde bulunan Mozambik Hükümetinin talebine AKUT, operasyon kararı ile dönüş yaptı. 22 Mart tarihinde yola çıkan 17 AKUT gönüllüsü 24 Mart tarihinde başkent Maputo’dan felaketten en çok etkilenen Beira kentine ulaştı. Operasyon merkezi ve ana kamp kurulum hazırlıklarını tamamladı.

Yerel Hükümet tarafından durdurulan arama çalışmaları nedeniyle Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi ile gerekli değerlendirmeler yapıldı. AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı, 25 Mart tarihinde AFAD ile birlikte Beira’nın kuzey batısında yer alan Dondo ve Nhamatanda bölgelerinde tüm gün süren bir keşif yaptı. Yapılan bu keşif ve değerlendirme ardından AKUT, AFAD ve TİKA ile Nhamatanda’ya insani yardım için harekete geçti.

26 Mart tarihinde TİKA’nın getirdiği insani yardım malzemeleri, nehir yoluyla Beira’ya aktarıldı ve 28 Mart’ta Mozambik'in Nhamatanda Bölgesi'nde selden zarar gören halka insani yardım dağıtımı yapıldı.

29 Mart tarihinde bölgeye ulaşan yardım çadırlarının kurulumunu gerçekleştiren ekipler 30 Mart’ta dönüş hazırlıklarına başladı. Beira Havaalanı'ndan askeri uçak ile yaklaşık 13 saat süren bir uçuşun ardından ekip Türkiye’ye döndü.

(22-30 Mart)

 


DESTEK VERENLER