9 Nisan 2019 Salı 10:28

Doğa kazalarında ya da doğal afetlerde başı dertte olanlara en kısa sürede ulaşmak amacıyla 14 Mart 1996 yılında kurulan “AKUT Arama Kurtarma Derneği” 23. yaşını kutluyor. Ülke genelinde 30 operasyon ekibi ve 2 bin 500’ün üzerinde gönüllüsü bulunan, Türkiye’nin en güvendiği sivil toplum kurumlarından biri olan AKUT; İstanbul Esentepe’de bulunan merkez binasında 23. kuruluş yıldönümü etkinliği düzenledi. Etkinliğe AKUT Yönetim Kurulu üyeleri, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, AFAD yetkilileri ve AKUT gönüllüleri katıldı.

AFAD yetkilileri ile merkez binasını gezdikten sonra açılış konuşmasını gerçekleştiren AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı afetlere karşı bilinçli olmanın önemini vurgulayarak “Tanımı gereği afetler, müdahale için mevcut kaynakların yetersiz kaldığı olaylardır. 1999 Büyük Marmara depremindeki yaralanmaların yarısı ve ölümlerin yüzde 3’ü yapısal olmayan nedenlerden kaynaklanmıştır. Son yüzyılda, ülkemizde meydana gelen doğal afetler 90 bin vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve milyarlarca dolarlık ekonomik kayba sebep olmuştur. Bu topraklarda yüzyıllardır olduğu gibi bundan sonra da çeşitli afetler olacaktır. Bizim de toplum olarak en önemli görevlerimizden biri afetlerle yaşamayı öğrenmektir. Acil durumların yaşandığı anlarda ise en çok ihtiyaç duyulan ‘’nitelikli’’ ve ‘’iyi eğitilmiş’’ kişilerdir. Umuyoruz ki bize ihtiyaç olmayacak. Ama ihtiyaç olan her an 23 yıldır olduğu gibi ekibimizin hazır olduğunu ve bundan sonra da hazır olacağımızı bilmenizi isteriz. AKUT ailesi olarak toplumumuzun afetlere hazırlanması için yıllardır hiç durmadan çalıştık, çalışmaya devam edeceğiz.” dedi ve gönlünde AKUT’a yer olan herkes ile birlikte tüm gönüllülere de özverili çalışmalarından dolayı bir kez daha teşekkür etti.

AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu ise sözlerine kendisinin de sivil toplum kökenli olduğunu söyleyerek başladı. Güllüoğlu, “Ben de sizden biriyim. Sivil toplumda hem profesyonel hem gönüllü olarak çalıştım. Hayat ve ölümün iç içe olduğu bir alanda çalışıyoruz. Cana dokunan bir iş yapıyoruz. Buradan ailelerinize teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Kendimden biliyorum, onların fedakarlığı olmasa devam edemezsiniz. Her hafta, her ay, hatta hafta sonu yokluğunuza müsamaha gösteriyorlar. Kendilerine selamımı söyleyin. Nice yaş günleri kutlamanızı diliyorum. Beraber çalışmalarımızı genişleterek sürdüreceğimizi umuyorum.” dedi.


DESTEK VERENLER