17 Mayıs 2019 Cuma 17:37

Bursa’nın İznik ilçesi Elbeyli köyü Kızıltepe mevkisinde, doğal mağarada izinsiz kazı yapan 8 kişi, 35 metre derinlikte mahsur kaldı; kazı yaparken kullandıkları jeneratörün egzozundan etkilenerek rahatsızlandı. Kazazedelerden biri kendi imkânlarıyla mağaradan dışarı çıkarak mağarada 7 arkadaşının mahsur kaldığı bilgisini yetkililere bildirdi ve yardım çağrısında bulundu.

AKUT Bursa ekibine AFAD’dan gelen destek çağrısı üzerine, Bursa ekibinden 5 gönüllü ve AKUT Kocaeli ekibinden 7 gönüllü AFAD, UMKE, BAKUT, NAK, jandarma ve 112 sağlık ekipleri ile birlikte mağarada mahsur kalan kazazedeleri kurtarmak için ortak kurtarma operasyonu düzenledi. Bölgede dedektörlerle gaz ölçümü yapan ekipler, mahsur kalanların kazı yaparken kullandıkları jeneratörün egzozundan etkilendiğini tespit etti.  Mağara içerisinde metan gazı ve karbonmonoksit gazının hâkim olduğu kuyuya tam solunum teçhizatı ile giren ekipler ilk olarak 3 kişi ile doğrudan temas kurdu. Daha sonra alt seviyelerde en az iki kişinin daha olduğunu tespit etti. Mağara girişine kurulan tripod ve ip sistemleri yardımıyla kazazedeleri kurtarmak için iki kişilik ekipler temiz hava solunum seti ile birlikte sırayla mağaraya indi.

12 saat süren operasyonda AKUT ekipleri 10 mağara girişinin 5’ini gerçekleştirdi ve diğer ekiplerle birlikte sürdürülen çalışmalar sonucunda 7 kazazede mağaradan kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Kazazedelerin 6’sının sağlık durumu iyi iken, bir kazazede hastaneye giderken sağlık ekiplerinin tüm çabalarına rağmen oksijen yetersizliğinden kaynaklı kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi. (18 Nisan)

 

DESTEK VERENLER