26 Haziran 2019 Çarşamba 20:43

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir Atatürk’ün Samsun’a ayak basışı. 

Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıkar ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açar. 

16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılırken başlar bu büyük mücadele. 17 Mayıs 1919 Cumartesi günü Bandırma Vapuru gece saat 22.00 sıralarında İnebolu’ya, 18 Mayıs 1919 Pazar günü Sinop Limanı'na ulaşır. 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü ise beklenen yolculuğun sonuna gelinir. Yolcular Kalyon Burnu denilen yerden sandallarla Merkez iskelesine çıkarılırlar. 

Yolculukta geçirdiği uykusuz geceler sona ermemişti; şimdi de burada uykusuz geceler başlıyordu. Ama, O’nda ve O’nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi. Biliyordu ki arkasında O’nu bekleyen ve O’na güvenen bir Türk Milleti var. Gençlere de ayrıca güvenirdi Mustafa Kemal Atatürk. “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” sözleri bu güvenin bir göstergesidir ve Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etmiştir.

Samsun’da tutuşarak tüm Anadolu’yu aydınlatan kurtuluş meşalesinin yandığı mutlu gündür 19 Mayıs

Bugün bu büyük mücadelenin 100. yılında Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, ona destek veren herkesi saygı sevgi ve özlemle anmak için ülke genelindeki ekiplerimizden gelen gönüllülerimizle Samsun’da düzenlenen etkinliğe katıldık.

 


DESTEK VERENLER