24 Nisan 2023 Pazartesi 13:12

AKUT gönüllülerine operasyonel yetkinlikler kazandırmak ve geliştirmek için eğitimlerine de devam ediyor. Mart ayında AKUT’un farklı ekiplerinde; Temel Kampçılık, Kış Dağ Kurtarma, Navigasyon, Doğada Arama, İpli Kurtarma eğitimleri gerçekleştirdi.  

Alanya, Bursa, Denizli, İstanbul ve Manisa ekiplerinden 52 gönüllü Temel Kampçılık eğitimlerini tamamladı. AKUT gönüllülerinin ilk alması gereken eğitimlerden biri olan Temel Kampçılık Eğitiminde gönüllülere; kamp malzemeleri, doğada konaklama, beslenme, güvenlik ve yürüme tekniklerine yönelik konular uygulamalı olarak aktarıldı.

AKUT Trabzon ekibinin ev sahipliğinde Ankara, Afyonkarahisar, Alanya, Bodrum, Kaş-Kalkan, İstanbul ve Mersin’den gelen 36 AKUT gönüllü kursiyer ile kış dağ arama kurtarma temel eğitimi Zigana Dağında 2 bin 85 metre yükseklikte gerçekleştirildi. Üç gün süren eğitimde ilk gün teorik eğitimin ardından sahada pratik eğitimlerimize geçildi. Pratik eğitimler kapsamında planlama, çadır kurma ve çevre düzeni, donanım, beslenme ve sıvı alımı, yürüyüş teknikleri, malzeme kullanımı, kazma ile düşüş teknikleri, kar mağarası yapımı, gece yürüyüşü gerçekleştirildi. Son bölümde ise 2 bin 551 metre yüksekliğindeki Ali Kepenek Zirve Tırmanışı yapıldı.  

Ankara, Antalya ve Bodrum’da düzenlenen Navigasyon Eğitimleri’nde 18 AKUT gönüllüsü eğitim aldı. Navigasyon Eğitimi; yön bulma teknikleri, pusula kullanımı, harita okuma, GPS ve güncel harita uygulamalarının kullanımına yönelik konular içeriyor. Hem teorik hem de uygulama içeren bu eğitim, arama-kurtarma personelinin operasyonda ihtiyacı olan uygulamaları kapsıyor.

Kaş-Kalkan Ekibi’nce düzenlenen Doğa Arama Eğitimi’ne 19 gönüllü zor şartlarda mahsur kalmış kişileri kurtarma ve doğal afet risklerine karşı temel becerileri kazandırmayla ilgili temel bilgileri edindi. Ardından uygulamalı olarak da gerçekleştirilecek eğitimle hem bu bilgiler pekiştirilecek hem de ekiplerin performansı değerlendirilecek. Kuşadası’nda düzenlenen İpli Kurtarma 1.Seviye Eğitimi’ne 9 AKUT gönüllüsü katılım sağladı. Eğitimde ipli kurtarma yöntemlerinin en temel bilgileri, arama kurtarmada kullanılan düğümler, iniş ve çıkış yöntemleri anlatıldı ve uygulatıldı.

İstanbul Ekibi bünyesinde gerçekleşen Kişisel Koruyucu Donanım, İletişim ve İlk Haber Alım Eğitimleri’ni ise toplamda 137 AKUT gönüllüsü tamamladı.  İletişim ve İlk Haber Eğitimleriyle de dernek merkezinde telefonları yanıtlama, ihbar karşılama gibi süreçlerde destek olunması için gerekli bilgi ve prosedürler gönüllere aktarıldı. 

 

 


DESTEK VERENLER