4 Şubat 2015 Çarşamba 20:45

                     

Sayın Abdullah Nişancıoğlu, sizi tanıyabilir miyiz?

1976 Bursa doğumluyum. Evliyim ve iki çocuk babasıyım. Çocukluğumdan beri birçok spor dalı ile uğraştım.  Yüzme, Futbol, Dağcılık, Mağaracılık gibi.  

AKUT’la ilişkiniz nasıl başladı, nasıl ekip lideri olarak seçildiniz?

17 Ağustos 1999 depremi ile oluşan bir farkındalıktı diyebilirim. Marmara depreminde kendime bazı sorular sordum. Bunlardan en önemlisi “ben ne yapabilirim?” oldu. Bireysel olarak bölgeye gittim ve çevremden toplayabildiğim yardımları Yalova ve Gölcük’e ulaştırdım. Kaynaşlı depreminde tekrar çevremden yardım toplayıp Kaynaşlı’ya gittim. Her iki afette de her konuda düzen bozukluğu vardı. Bu nedenle örgütlü çalışılması gerektiğini düşünüyordum. Ayrıca bireysel olarak yapabileceğiniz şeyler çok kısıtlı.

Afetin yaralarının sarılmaya başlandığı günlerde ülkede pek çok arama kurtarma derneği kurulmaya başladı. Ben de araştırmalara başladım. 2001 yılı başında bir arkadaşım vasıtası ile 911 Arama Kurtarma Derneğinin bir toplantısına katıldım. O günden beri dünyada tarifi olmayan bu değişik duygunun peşinden gidiyorum. 911 Arama Kurtarma Derneğinde üye, yönetim kurulu üyeliği, saymanlık ve başkan yardımcısı görevlerinde bulundum. Bu arada birçok eğitim aldım, seminer ve eğitimler verdim. Ekibimizle beraber birçok başarılı operasyona imza attık. Afyon ve Bingöl depremlerinde bölgeye giden aktif ekiplerdendik.  İşte bu dönemde, çok defa beraber çalıştığımız AKUT Arama Kurtarma Derneği ile 911 Arama Kurtarma derneği olarak 2006 yılında birleşme kararı aldık. O dönemdeki Ekip Liderimiz rahmetli Aziz Doğan’ı saygı ve sevgi ile anıyorum. Sevgili Aziz ağabeyimizin vefatı ile üzüldüğüm o günlerde bu yüce görev benim ve değerli ekip arkadaşlarımın üzerine kaldı. Biz 911 Arama Kurtarma Derneği döneminden bugüne büyük bir aileyiz.

Bölgenizdeki AKUT ekibinin tarihçesi ve kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz?

1999 depremi ile bir araya gelen gönüllülerin oluşturduğu 911 Arama Kurtarma Derneği,  2006 yılına kadar 5 şubesi ve genel merkezi Bursa olmak üzere; 159 operasyonu ile AKUT Arama Kurtarma Derneği gibi konusunda Türkiye’deki en aktif derneklerindendi. 2006 yılında 911 genel merkezi olarak derneğimizi feshederek AKUT Arama kurtarma Derneği ile birleştik. O günden itibaren AKUT Bursa Ekibi olarak bu yüce vatana ve onun değerli insanlarına ve canlı cansız tüm varlıklarına gönlümüzden geldiğince hizmet ediyoruz. AKUT ekipleri içerisinde de bölge yapısı, eğitimli personeli ve malzeme yapısı bakımından geniş bir müdahale kapasitesine sahibiz diyebilirim.

AKUT Bursa ekibi, AKUT’un İstanbul dışındaki 8. ekibi olarak kurulmuştur. Şu an 70 gönüllümüz mevcut. Operasyonel anlamda arama-kurtarma konusunda branş eğitimlerini tamamlamış; güçlü bir teknik lojistik birimi ile kentsel, sualtı, dağ ve teknik arama-kurtarma donanımına sahip bir ekibiz. Ayrıca yangın ve taşıt kazalarına müdahale edebilecek düzeyde 2 minibüs, 1 4x4 araç, 1 kar motoru ve 2 şişme bottan oluşan donanımlara sahip ulaşım, lojistik birimimiz var. Bunun yanında iç yapılanmamızı oluşturan, sosyal sorumluluk projelerini yöneten Proje, Eğitim, Seminer, Kurumsal İletişim birimimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

AKUT sizin için ne ifade ediyor?

Bu yüce vatana ve onun değerli insanlarına, canlı cansız tüm varlıklarına gönülden ve karşılık beklemeden hizmet edenler topluluğuyuz bizler.

Özellikle lider kadroda yer alan gönüllülerin büyük bir özveriyle çalıştığını biliyoruz. Aile, ev, iş, okul, sosyal hayat gibi günlük hayatın kişisel alanları ve sorumluluklarıyla birlikte, tümüne nasıl yetişiyorsunuz?

Ben bu becerinin görevin kutsallığından kaynaklandığını düşünüyorum. Üstümüzdeki sorumluluğun farkındayız. Amaç can kurtarmak olunca orada tercih hakkınızı sinemaya gitmekten, evde arkadaşlarla film izlemekten yana kullanamıyorsunuz.

Ayrıca AKUT, eğimlerinin pek çoğunu çalışanların da katılabileceği saatlerde yani mesai saatleri dışında düzenlediği için iş yaşamımız bu yoğunluktan etkilenmiyor.

Ailenizle ve sevdiklerinizle kaliteli zaman geçiriyorsanız, onlara nitelikli vakit harcıyorsanız, zamanınızın bir kısmını da gönüllü çalışmalara harcamanızı sorun etmiyor, aksine bu kutsal çalışmalardan dolayı sizleri takdir ve teşvik ediyorlar… 

Bölgenizin afet ve acil durumlarla ilgili tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Fiziki ve beşeri özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Bursa civarı genelde ılıman bir iklime sahip olmasıyla birlikte, bu durum bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Kuzeyde Marmara Denizinin yumuşak ve ılık iklimine karşılık güneyde Uludağ'ın sert iklimi ile karşılaşılmaktadır. İlimizin en sıcak ayları Temmuz-Eylül, en soğuk ayları ise Şubat-Mart'tır. Toplam yüzölçümü 10.819 km2 olan Bursa ili topraklarının % 17′sini ovalar oluşturmaktadır.

Türkiye'de İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra dördüncü büyük şehir ünvanına sahip olan Bursa, yaklaşık 2000 yıldan beri değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir ildir. 2.400.000 nüfusuyla Marmara bölgesinde yer almaktadır.

Bursa; otomotiv, tekstil, makine, gıda sanayi sektörlerinde söz sahibidir. 1961 yılında kurulan Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesi Bursa Organize Sanayi Bölgesidir. İlimiz kaplıcaları, Uludağ'ı, kestane şekeri, şeftalisi, havlusu ile meşhurdur.

Bursa ve çevresi 1. derece deprem hattında bulunmaktadır. Bunun haricinde dağı, denizi, akarsuyu, mağarası, ormanı bol olan bir bölge olması sebebiyle birçok doğa sporcusunun ve turistin ilgisini çeken bir il olma özelliğine sahiptir. Bursa topraklarının yaklaşık % 35’ini dağlar kaplamaktadır. Dağlar genellikle doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar şeklindedir. Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ, Bursa’da bulunmaktadır. Tüm bu özellikleriyle içerisinde belli riskleri de barındıran bir şehir olma özelliği bulunmaktadır.

Bu risklerden birini de Uludağ barındırıyor. Uludağ konumu itibariyle, her mevsim yerli yabancı birçok turisti bölgeye çekiyor. Ülkemizin sayılı turizm alanlarından olmasının yanında buraya gelen turistler için bölge şartları açısından belli riskler mevcut. Dağda kaybolma ve dağ kazaları gibi durumlarla sıklıkla karşılaşıyoruz.

Bölgenizde en çok ne tür operasyonlara çıkıyorsunuz ve ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Bursa ve civarının mevcut yapısından dolayı çok çeşitli operasyonlara çıkıyoruz. Operasyonlarımızın çoğu doğada kaybolma ve mahsur kalma olayları üzerine oluyor. Ancak bunun yanında AKUT ekipleri içerisinde en çok hayvan kurtaran ekibiz.

Ekibinizin kuruluşundan bugüne kadarki operasyon istatistiklerini paylaşır mısınız?

AKUT Bursa ekibi olarak bugüne dek 171 operasyon gerçekleştirdik ve bu operasyonlar sonucunda 19 vatandaşımızı kurtardık. Hayatını kaybetmiş 19 vatandaşımızı bulundukları yerlerden alarak sağlık ekiplerine teslim ettik, 66 hayvanı yaşama döndürdük.

Bir ihbar geldiğinde operasyona çıkma kararını nasıl ve neye göre alıyorsunuz?

Öncelikle yerel kaynaklar ile doğrulama yapıyor ve bilgi topluyoruz. Sonrasında operasyonel gücümüzün uygunluğuna bakıyoruz. Bütün şartlar uygun ise otomatik SMS’ler ile gönüllülerimizi operasyona çağırıyoruz ve merkezde toplanıp hazırlanma safhasına geçiyoruz. Tabii ki bunlar çok kısa zamanda olan işler. Bazen on dakika, bazen yirmi…

Operasyona başlama, yürütme, bitirme ve sonrasındaki süreci bizle paylaşır mısınız?

AKUT Bursa ekibi olarak genelde ihbarın bana ulaşması ile sürece başlıyoruz. Operasyon  kriterlerimize uygun ise operasyon kararı alıp ekip arkadaşlarımı haberdar ediyorum. Uygun operasyonel gücümüz ile operasyonun niteliğine göre 1 veya 2 ekip hazırlayıp operasyon bölgesine hareket ediyoruz. Bölgemizde birçok resmî veya gönüllü arama-kurtarma ekibi olduğundan genelde bölgede ortak hareket ediyoruz. Operasyonun bitiminden sonra bilgilendirme toplantısı yapıp operasyonu sonlandırıyoruz.

Her hafta Perşembe akşamı yaptığımız haftalık toplantılarımızda operasyon bilgilerinin bir kısmını toplantıya katılan üyelerimizle paylaşıyoruz. Bunu yapmada amacımız ise; operasyona katılamayan üyelerimizin de operasyon tecrübelerimizden faydalanması ve farkındalıklarının artırılması.

Diğer AKUT ekipleriyle ne sıklıkta ve ne tür ortak çalışmalar yapıyorsunuz? Hepiniz aynı yetkinlikte misiniz?

Diğer AKUT ekipleri ile ortak eğitimler ve operasyonlar yapıyoruz. Her AKUT ekibinin yetkin olduğu konular farklı olabiliyor. AKUT ekipleri içerisinde Kocaeli ve İstanbul ekiplerinden sonra, operasyonel çeşitliliği en fazla olan ekip biziz.

Bölgenizde, arama ve kurtarma alanında çalışan başka kurumlar, STK’lar, oluşumlar var mı, varsa acil durumlarda aranızdaki koordinasyonu nasıl sağlıyorsunuz?

Bölgemizde arama kurtarma alanında faaliyet gösteren resmî kurumlar olduğu gibi STK’lar da var. Genelde acil durumlarda ihbarın ardından ön haberleşmeyi yapıyoruz. Bölgeye varıldığında genelde ortak hareket ediyoruz ve ortak kararlar almaya çalışıyoruz. Bu çalışma içerisinde bizim için en önemli konu kazazedeler için zamanlama, sağlık durumu ve ulaşılabilirlik yönünden değerlendirildiğinde en uygun olanına karar vermek oluyor.

Bursa Büyükşehir İtfaiyesi ile yapmış olduğumuz protokol ile Gönüllü İtfaiyecilik, Cankurtaranlık gibi birçok ortak projeler yürütüyoruz.

Bölgenizdeki yerel yönetimlerin, kamu kurumlarının, özel sektörün, medyanın ve yurttaşların STK’lara, AKUT’a ve gönüllü hizmetlere yaklaşımlarını değerlendirir misiniz?

AKUT tüm Türkiye’de çok değerli ve güvenilir bir marka. Tabii ki Bursa’da da… Halk AKUT’a çok değer veriyor ve bunu da her fırsatta dile getiriyor.
Biliyorsunuz, AKUT bağışlar ve kurumlara verdiği eğitimler ile kaynak sağlıyor. Bizim başka bir gelir seçeneğimiz yok. Bursa bir sanayi şehri olmasına rağmen sanayinin AKUT’a desteği maalesef çok az. Bağış konusunu bir yana bırakıyorum; işletmeler kanunen almaları gereken eğitimleri bizden alarak derneğimize gelir imkânı yaratmamıza yardımcı olabilirler. Bildiğiniz gibi AKUT birçok alanda eğitim verebilme kabiliyetine ve yetkinliğine sahip. Firmalardan bu anlamda destek bekliyoruz.

Halkın STK’lara ve AKUT’a bakış açısını kendi yaşadığınız bölge için değerlendirir misiniz?  

Halk özellikle arama kurtarma alanında faaliyet gösteren STK’lara kahraman gözü ile bakıyor ve onları yüceltiyor. Ancak bilmeleri gerekiyor ki bizlerde onlardan biriyiz ve bu ülke için taşın altına elini sokan insanlarız. Onlar da bir şekilde bize destek olabilir ve taşın altına elini sokabilirler. Herkes enkazın altına girmeyebilir ama AKUT’ta herkesin yapacağı bir iş bulunur. Gönüllü kurumlarda en önemli ihtiyaç her zaman sürdürülebilir insan gücüdür.

Bölgenizdeki AKUT yapılanmasıyla ilgili kısa ve uzun dönemli hedeflerinizi bizle paylaşır mısınız?

Daha büyük bir idari bina ve daha çok gönüllü ile mevcut kapasitemizi artırmak en büyük hedefimiz. Tüm AKUT ekiplerinin faydalanabileceği büyük bir eğitim merkezine sahip olabilmek de hedeflerimiz arasında.

AKUT, arama kurtarmanın dışında Vakıf, Spor Kulübü, Üniversite Toplulukları, Çocuk Akademisi gibi pek çok farklı kurumsal yapılanmasıyla da hizmetlerini sürdürüyor. Bölgenizde AKUT’un bu tür diğer kurumsal yapılanmalarıyla ne tür projeler gerçekleştiriyorsunuz?

Uludağ Üniversitesi AKUT Öğrenci Topluluğu AKUT’un ilk öğrenci topluluğudur. Bu yapı yine Bursa Ekibinin AKUT ile birleşmeden evvelki süreçte yürütmekte olduğu bir projeydi.  AKUT ile birleştikten sonrada tüm AKUT ekiplerine ve üniversitelere yayılmasında ekibimiz öncülük etmiştir. Spor Kulübünün birçok branşında faaliyet gösteren arkadaşlarımız var.

AKUT Vakfı’nın projeleri kapsamında Seminer birimi gönüllülerimiz, seminerler veriyorlar. AKUT İktisadi İşletmesi için gönüllü çalışan arkadaşlarımız ile AKUT’a maddi kaynaklar yaratıyoruz.

Ekibinizde eksikleriniz, ihtiyaçlarınız nelerdir, AKUT’a katkıda bulunmak isteyen okuyucularımıza ne mesajlar vermek istersiniz?

AKUT gibi STK’ların en önemli ihtiyacı süreklilik sağlayacak destekleri bulabilmek. Bunların başında akaryakıt, yer, kullandığımız taşıtların ve malzemelerin bakım-yedek parça ihtiyaçları geliyor. AKUT gibi kendini sürekli geliştiren STK’ların, günümüzün sürekli gelişen teknolojik gelişmeleri de sürekli takip etmeleri gerekiyor. Bu malzemelerin maliyeti çok yüksek. Her AKUT ekibinin olduğu gibi bizimde birçok eksiğimiz var tabii ki ancak bunları burada saymak mümkün değil. Lojistik birimimiz tarafından bu eksikler sürekli güncel halde tutulmaya çalışılıyor ve bize destek sağlayacak kaynakları bulduğumuzda aciliyet durumuna göre listemizden karşılanmasını sağlıyoruz. AKUT’a bağış yapmak bir cana bağış yapmaktır. AKUT’a destek olmak isteyenler AKUT web sitesinden bizlere her zaman desteklerini ulaştırabilirler.

Gençleri zararlı ve faydasız alışkanlıklardan uzak tutmak ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak için STK’lara katılımın ve gönüllülüğü teşvik etmenin önemi ve olumlu etkisi biliniyor. Bir AKUT ekip lideri olarak bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Bana göre gençler için gönüllü olarak bir STK’da görev almak vazgeçilmez olmalı ve hatta devlet tarafından da desteklenmeli. Gençlerin boş zamanlarını faydaya dönüştürebilmeleri için fikirlere, yönlendirilmeye ihtiyaçları var. Bizim AKUT Bursa ekibi olarak gençlere her zaman kapımız açık.

Hoşlanmadığınız bir operasyon türü var mıdır?

Konu operasyon olduğunda profesyonel olarak yaklaştığımız için aslında bunu söylemek zor. Ancak ekibimizin AKUT ekipleri içerisinde ön plana çıktığı bir diğer operasyon türü de sualtı operasyonları. Duygusal yönden baktığınızda, operasyona giderken kazazedeye sağ olarak ulaşma ihtimalinizin olmadığını biliyorsunuz. Bu da sizi sıkıyor ancak yakınları tarafından baktığınızda sizin için itici bir güç oluyor. Yani tamamen bakış açınıza bağlı aslında.

Atletizm konusunda ciddi bir yapılanmanız mevcut. Önemli başarılara imza atıyorsunuz. Bu alanda yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir?

Evet, AKUT Spor Kulübü Atletizm branşı olarak faaliyet gösteren birkaç AKUT ekibinden birisiyiz. Söylediğiniz gibi ekipteki arkadaşlarımız birçok başarıya imza attılar ve atmaya da devam ediyorlar ancak üzülerek söylüyorum ki onlara bir ekip lideri olarak tek desteğim manevi destek oluyor. Tüm bu başarıların altında Atletizm ekibinin kendi özverisi, maddiyatı, kendi terleri var. Bu vesile ile kendilerine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Koşarak AKUT’a maddi ve manevi çok destek sağlıyorlar.

İyi bir ekip olmak sizce ne anlam ifade etmektedir? Ekibinizi, ekip çalışması özellikleri kapsamında değerlendirir misiniz?

İyi bir ekip olmanın temel bileşenleri sevgi, saygı ve güven diyebilirim. Birbirimizi sever ve sayarsak birbirimize tahammül gösterebiliriz ve birbirimize güvenirsek operasyonda yerin birkaç kat altında çalışabiliriz. Bu özelliklerin tamamı AKUT Bursa ekibinde fazlaca mevcut. Biz özelde AKUT Bursa ekibi olarak, genelde de AKUT Arama Kurtarma Derneği olarak çok iyi birer ekibiz.

Bursa'da Afet Yönetimi konusunda yapılan çalışmaları değerlendirir misiniz? AKUT Bursa Ekibi bu çalışmalara nasıl katkı sağlamaktadır?

Bursa’da Afet Yönetimi konusunda yapılan tüm tatbikatlara AKUT Bursa ekibi olarak katkı ve destek sağlıyoruz. Örneğin; en son AFAD’ın organize ettiği 2014 Afet Tatbikatına en kalabalık ekip ile katılan sivil toplum örgütü bizdik. Tarafımıza verilen görevleri başarı ile tamamladık.

Aranıza katılmak isteyenler olursa ne yapması gerekiyor?

Her ayın ilk pazartesi akşamı saat 19.30’da AKUT Bursa binasında tanışma toplantıları düzenliyoruz. Bunlardan birisine katılmaları ve süreci takip etmeleri gerekli.

Sizi çok etkileyen bir veya birkaç operasyonunuzu, anılarınızı bizle paylaşır mısınız?

Çok fazla operasyonun olduğunu göz önüne alırsak anlatacak şey çok fazla ancak yakın tarihte gerçekleşen bir operasyonumuzdan örnek vermek isterim: Bu yılın ilk operasyonuydu. Bir ilçemizde hayvan damı göçmüş ve 300’ü aşkın küçükbaş hayvan göçüğün altında kalmıştı. İhbarı alınca hızlıca bölgeye gittik. Kar çok fazlaydı ve köye ulaştığımızda başka bir ekip bizden önce bölgeye ulaşmıştı. Hayvanların çoğunu tahliye ettiklerini, iş makinesi ile diğer dama yol açtıklarını söylediler. Baktığımızda birçok hayvan dışarıdaydı. Son kez kalan olup olmadığını kontrol edecektik. İçeriye girdiğimizde bizi 7-8 tane yeni doğmuş kuzu karşıladı. Çok korkmuşlardı. Damın tamamı göçmemişti ve güvenli bölgeler vardı. Önce dışarısı çok soğuk olduğu için onlara iyi bir yer bulana kadar kuzuları güvenli bir alana aldık, ardından içeriyi iyice gözden geçirdik. Sıkışan enkaz altında kalan birçok yaralı hayvan daha olduğunu görünce gözlerimize inanamadık. Korkudan sesleri bile çıkmamıştı. Bunlar için tekrar bir kurtarma çalışması yapma kararı aldık. Bu arada kuzular için dışarıda başka bir yer ayarlanmıştı, kuzuları ikişer üçer kucakladık. Onları kucağıma alınca kalp atışlarını hissettim. Çok korkmuşlardı, kalpleri küt küt atıyordu. O an benim için çok başkaydı. Can ne kadar kıymetli, ne kadar kutsal bir şey diye düşündüm ve kuzuların korkularına rağmen kendilerine yardım ettiğimizi anladıklarını da hissettim, çok duygulandım. Devamında diğer kurtarma çalışmalarını yaptık ve sonunda enkaz altından yaralı veya sağlam olmak üzere 14 koyun daha çıkarttık. Bu an benim için tarif edilmez bir duyguydu.

Son olarak ne eklemek istersiniz?

Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.


AKUT Bursa Ekip Lideri Abdullah Nişancıoğlu
AKUT Basın İlişkileri Birimi

 

 


DESTEK VERENLER